VOOR WIE? VOOR IEDEREEN!

Wij zien mensen van alle leeftijden en met uiteenlopende klachten in onze praktijk. Tijdens het eerste consult wordt er gekeken of osteopathie voor u geschikt is. Wanneer wij iets voor u kunnen betekenen worden de meest doeltreffende en comfortabele technieken uitgekozen en hierbij wordt altijd rekening gehouden met de persoon, leeftijd en de klacht. Dit bespreken wij met u voor wij gaan behandelen.

Osteopathie is NIET geschikt in het geval van een bacteriële of virale infectie, bij koorts, in de acute fase na een hersenbloeding of –infarct, bij ziektes die vallen onder de oncologie (allerlei vormen van kanker) die nog onder behandeling zijn en bij botbreuken. Bij twijfel over je gezondheid raadpleeg dan altijd de huisarts!

Over Osteopathie

Zwangerschap

Moeder en kind

Gynaecologie en Osteopathie

Veel vrouwen hebben klachten in het bekkengebied waarvan ze niet weten dat er een therapie voor bestaat. Een gynaecologische osteopatische behandeling kan opmerkelijk veel verbetering en verlichting bieden aan deze klachten.zijn Meestal zijn de uitwendige technieken voldoende om de klacht te verhelpen, maar soms zijn ook inwendige behandelingen geïndiceerd.

Hieronder vindt u een aantal indicaties:

  • Pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie
  • Pijn bij het vrijen
  • Bekkenpijn
  • onrustige benen
  • klachten na keizersnede,  agv ontstaan littekenweefsel of verklevingen
  • pijnlijke ontlasting
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn aan het stuitje
  • Gespannen bekkenbodem
  • Zwaar gevoel in het bekken of de benen
  • Ongemakken na de bevalling
  • Klachten na een gynaecologische ingreep waaronder een curettage
  • Urineverlies
  • Verzakkingen van blaas of baarmoeder
  • Steeds terugkerende blaasonstekingen
  • Vruchtbaarheidsproblemen zonder medische duidelijke oorzaak

Ook kan de osteopaat hulp bieden na operaties aan buik en borst(en) door  het behandelen van littekens en verklevingen welke zijn ontstaan na een borstoperatie, bestraling, borstamputatie, buikwandcorrectie of borstvergroting.

  • Zwaar gevoel in het bekken of de benen
  • Ongemakken na de bevalling
  • Klachten na een gynaecologische ingreep waaronder een curettage
  • Urineverlies
  • Verzakkingen van blaas of baarmoeder
  • Steeds terugkerende blaasonstekingen
  • Vruchtbaarheidsproblemen zonder medische duidelijke oorzaak

Ook kan de osteopaat hulp bieden na operaties aan buik en borst(en) door  het behandelen van littekens en verklevingen welke zijn ontstaan na een borstoperatie, bestraling, borstamputatie, buikwandcorrectie of borstvergroting.

Zwangerschap en Osteopathie

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen een geweldige en bijzondere tijd waarin zij zich voor het merendeel heel goed voelen, maar niet iedere vrouw beleeft het zo.

In een korte periode verandert er veel in het zwangere lichaam. Er vinden grote veranderingen in uw lichaam plaats op mechanisch, hormonaal en emotioneel vlak. De vorm van het lichaam en stand van de wervelkolom wordt anders, verschillende organen worden van hun plaats gedrukt en onder invloed van de werking van hormonen veranderen de bindweefsels. Indien het lichaam niet in staat is deze veranderingen harmonieus op te vangen, dan kunnen er klachten ontstaan. Deze kunnen heel divers van aard zijn, variërend van extreme vermoeidheid tot langdurige en extreme misselijkheid. Daarnaast kunnen ook klachten in de rug en het bekken optreden. Deze zijn in de regel het gevolg van de veranderingen in houding.

Wanneer u zwanger wilt worden
Voor een goede zwangerschap zijn een goede conditie, goede spierspanning en een goed eetpatroon van groot belang.

Osteopathie kan helpen om deze klachten te verminderen en kan uw lichaam goed voorbereiden op de bevalling. De osteopathische zorg bij de zwangere vrouw richt zich op het totale lichaam zodat de verschillende systemen beter kunnen omgaan met alle veranderingen binnen uw lichaam tijdens de zwangerschap. Dit is voor u als moeder als ook voor uw kind beter; zowel tijdens als na de zwangerschap.

Wanneer u vóór de zwangerschap al last hebt van lage rug en/of bekkenpijn, betekent dit niet dat u daar gedurende de zwangerschap automatisch nog meer last van zult hebben. Soms zien wij dat deze klachten verminderen of zelfs verdwijnen tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met de verandering van het lichaam door hormonen die o.a. de banden in het bekken laten verslappen. Helaas is er geen garantie dat de klachten na de bevalling niet terug komen. De osteopaat kan hierbij adviseren en helpen. Veel zwangerschap gerelateerde klachten zijn osteopathisch goed te behandelen.

Een aantal indicaties zijn:

  • Bekkenklachten, pijnlijk staartbeentje, pijnlijk schaambeen
  • Rug- en nekklachten
  • liespijn
  • Klachten tussen de schouderbladen
  • Hoofdpijn
  • nekpijn
  • Kortademigheid
  • Zure oprispingen
  • Spijsverteringsklachten
  • Obstipatie
  • Stuwing in de benen
  • Tintelingen in armen/vingers
  • Uitstralende pijn in de ledematen armen/ benen.
  • Blaasproblemen
  • Overmatige vermoeidheid

Tijdens de zwangerschap
Wanneer u zwanger bent verandert er in een korte periode heel veel in uw lichaam. Het begint bij hormonale veranderingen om een optimale omgeving voor de ontwikkeling van de baby te creëren. Deze veranderingen die het welzijn van de groeiende baby bevorderen, kunnen voor de moeder juist problemen geven. Hormonen zorgen ervoor dat de gewrichtsbanden in het bekken ontspannen en soepeler worden. Zo kan het lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Deze toenemende mobiliteit beperkt zich niet tot het bekken, maar is in alle gewrichten merkbaar en kan de reden zijn voor klachten in de rug en het bekken.

Binnen de osteopathie zijn er diverse behandeltechnieken voor wervelkolom, schedel, organen, fascia gerelateerde klachten die zeer goed tijdens een zwangerschap toegepast kunnen worden. Deze zijn veilig voor moeder en kind, maar natuurlijk wordt dit altijd uitgebreid met u besproken.

Ook voor de baby is een goed werkend bekken belangrijk. Teveel of te weinig mobiliteit in het bekken kan gevolgen hebben op de positie die de baby in de baarmoeder aanneemt zoals bij stuitligging of andere beknellende posities. De osteopatische behandeling kan de beweging en spanning in het bekken optimaliseren. Zodra het bekken goed beweegt kan dit de positie van de baby niet meer negatief beïnvloeden en kan de baby op zijn beurt in de meest optimale positie liggen

Na de bevalling
Ook na de bevalling kunnen klachten blijven, verergeren of juist ontstaan. Alles is mogelijk. Meestal zien wij de moeder zes weken na de bevalling voor de eerste keer terug. De baarmoeder is dan tot zijn oorspronkelijke grootte geslonken en het lichaam is hersteld van eventuele hechtingen. Zijn er veel klachten, dan kan al vlak na de bevalling worden behandeld. Dit zal altijd in overleg gaan, waarbij de situatie in acht wordt genomen.

Preconceptie behandeling

Preconceptie staat voor de periode tussen kinderwens en een positieve zwangerschapstest. Osteopathie vergroot je kans om sneller zwanger te worden en heeft een gunstig effect op je fysieke gesteldheid. Zo helpt osteopathie om fysieke klachten te voorkomen en of te verlichten voor en tijdens de zwangerschap.

Als osteopaat behandel je het lichaam als één geheel. Bij fertiliteit spelen hormonen, doorbloeding en beweging in het lichaam een cruciale rol. Als osteopaat kan ik deze factoren verbeteren. Bij de vrouw kan ik door (zachte) mobilisaties de beweeglijkheid en doorbloeding optimaliseren van o.a. je lage rug, bekken, organen in je buik, in het bijzonder je blaas, baarmoeder, baarmoedermond, eierstokken, eileiders en de aangrenzende organen. Dit heeft ook een positieve invloed op je hormoonsysteem en ook op het transport van het eitje naar de baarmoeder toe. Het doel van de behandeling is om de beweeglijkheid te verbeteren en de doorbloeding te stimuleren om zo de bevruchting (natuurlijk of medisch) te ondersteunen. Daarnaast heeft osteopathie een gunstig effect om fysieke klachten te voorkomen en of te verhelpen voor en tijdens de zwangerschap.

Als zwanger worden niet vanzelfsprekend voor je is, kan osteopathie jou daarbij helpen. Dit gaat ook goed samen met een medische behandeling/traject. Bijvoorbeeld bij hormoonbehandelingen en IVF is de mobiliteit van de baarmoeder, eierstokken en eileiders van groot belang om de behandeling goed te laten slagen. Als osteopaat kan ik helpen ook de slagingskans van een IUI inseminatie, IVF, ICSI-behandeling vergroten.

Daarnaast kan het zijn dat je in het verleden buik-, bekkenoperaties, ontstekingen of trauma’s hebt gehad. Dit heeft invloed op de beweeglijkheid van je organen en kan een succesvolle bevruchting belemmeren. Als osteopaat verbeter ik de beweeglijkheid van weefsel en organen om zo de bevruchting te ondersteunen. Hierdoor wordt de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroot.

Bij de man is een goede doorbloeding van het scrotum van belang voor de kwaliteit van het sperma. Ook hiervoor is osteopathie geschikt.

Osteopathie is de therapie bij uitstek wanneer er een zwangerschapswens bestaat.

Door cursussen, studie en ervaring heb ik specifieke behandelingen en benaderingen bij infertiliteit eigen gemaakt. Afhankelijk van de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen kunnen uro-gynaecologische technieken (dat zijn: specifieke lokale mobilisaties) een meerwaarde zijn bij een spontane zwangerschapswens, IUI inseminatie, IVF, ICSI.

Als je nog vragen hebt of osteopathie ook iets voor jou kan betekenen neem dan gerust contact met Anne-Marie op.

De oorzaak van uw klacht ligt vaak ergens anders dan u denkt. Osteopathie is een manuele geneeswijze die op zoek gaat naar de oorzaak van de klachten. Alle weefsels in onze lichaam zijn verbonden met elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt vaak voor dat de oorzaak van een klacht in een ander deel van het lichaam wordt gevonden, dan waar de symptomen optreden.

U kunt voor diverse klachten bij een osteopaat terecht, maar ook ter preventie van klachten.

Het is onmogelijk een complete lijst te maken van de klachten waarmee u bij een osteopaat terecht kunt. Hieronder vindt u een opsomming van verschillende klachten. Staat uw klacht er niet bij, aarzel dan niet om contact op te nemen om de mogelijkheden voor u te bespreken.

  • Rug- en nek klachten
  • Bekkenklachten (ook tijdens zwangerschap en na bevalling)
  • Gewrichtsklachten zoals schouder, elleboog, pols, heup, knie, voet
  • Uitstraling in ledematen
  • Zware benen
  • Kaakproblemen
  • Whiplash klachten en andere posttraumatische klachten
  • Hoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn, aangezichtspijn
  • Duizeligheid
  • Terugkerende bijholteontstekingen of oorontstekingen
  • Concentratie problemen
  • Klachten na een hersenschudding
  • Burn-out, overspannenheid
  • Chronische vermoeidheid
  • Algemene postoperatieve klachten, littekenweefsel of pijn
  • Onbegrepen buikpijn: maagklachten, darmklachten, obstipatie/diarree, misselijkheid, opgeblazen gevoel
  • Steeds terugkerende blaasontstekingen

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor baby’s en kinderen. Tijdens het algemeen onderzoek voert de osteopaat indien nodig specifieke veiligheidstesten uit om zaken en technieken uit te sluiten.
De osteopaat behandelt met zachte technieken. Het dubbelvouwen van uw baby of het kraken van wervels bij uw baby en kinderen valt absoluut niet onder de osteopatische manier van werken.
Uit onderzoek in 2006 van Hayes en all. naar de veiligheid van osteopathie bij de behandeling bij baby’s en kinderen blijkt dat osteopathie een veilige behandelmethode is.
Referentie: Hayes NM, Bezilla TA. Incidence of iatrogenesis associated with osteopathic manipulative treatment of pediatric patients. J Am Osteopath Assoc. 2006 Oct;106(10):605-8.
Kinderen zijn volop in beweging en in ontwikkeling, ieder kind op zijn/haar eigen manier. Elke ontwikkelingsfase van een kind vraagt daarom om een specifieke benadering en ieder kind heeft zijn eigen unieke benadering en behandeling binnen de osteopathie.

Baby’s en peuters

De geboorte van een baby is een bijzondere gebeurtenis. Tegelijk is het een stressvol moment voor moeder en kind. Tijdens de bevalling werken er enorme krachten op de baby in. De bewegelijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden.

Soms verloopt de bevalling niet soepel door bijvoorbeeld het uitblijven van weeën, een niet optimale positie van het hoofd in het geboortekanaal, een stuitligging, een te snelle bevalling, een vacuümpomp, een forcepsverlossing of keizersnede . Deze extra krachten werken natuurlijk ook in op de baby. Wanneer deze krachten niet verwerkt kunnen worden door het kleine babylichaampje, kan dit tot verschillende klachten leiden of mogelijk in de toekomst verstorend werken in de ontwikkeling van het kind.

De osteopaat zal via de ouders/verzorgers de anamnese (vraagstelling) afnemen: een zuigeling kan immers niet zijn klachten zelf verwoorden, maar hij zal het wel uiten door veel te huilen, onrust, veel zuigbehoefte, verkrampen en/of overstrekken. Door gericht vragen te stellen kan de osteopaat dit verder uitdiepen.

Baby’s die langdurig huilen, snel geprikkeld zijn, slaapproblemen hebben, problemen hebben met zuigen of slikken, last hebben van darmkrampjes, overmatig spugen, keel-neus en oorproblemen hebben, baby’s die zich veelvuldig overstrekken, een voorkeurshouding hebben of baby’s met een afgevlakte schedel zijn klachten waar een osteopaat vaak een oplossing voor kan bieden.

De osteopaat onderzoekt met zijn handen de schedel en het lichaam van uw baby op mogelijke spanningen en blokkades.  Vervolgens zullen deze met zachte en veilige technieken worden behandeld. De behandelingen zijn niet pijnlijk voor uw baby.
Het doel van de behandeling is om de natuurlijke beweeglijkheid in het lichaam terug te brengen en de algemene ontwikkeling van uw baby te optimaliseren.

De osteopaat is speciaal geschoold om klachten bij jonge patiënten (van 2 weken tot jong volwassene) te beoordelen en te behandelen. Er wordt met name onderzocht of alle structuren van het lichaam goed bewegen. Daarbij moet U denken aan een controle van de beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken, de schedel, de spieren, gewrichten en organen. Bij de behandeling van baby’s worden altijd zachte technieken toegepast.

Tijdens de behandeling reageren kinderen verschillend. Sommige kinderen huilen tijdens de behandeling, terwijl andere in slaap vallen. Doordat de weefsels gaan ontspannen gaan de prikkels naar de hersenen veranderen, waar het kind op reageert.

Indicaties baby’s en peuters

  • Kinderen met vervormde schedeltjes, afplatting van de schedel (phagiocephalie/brachycephalie).
  • Astma
  • Allergieën
  • maag / darmkrampen
  • Eczeem
  • gedragsproblemen
  • Keel-, neus- en oorproblemen
  • kunstverlossing
  • Langdurig huilen, huilbaby’s
  • problemen met zuigen of slikken
  • refluxklachten, moeite met boeren
  • obstipatie (verstopping) of diarree
  • onrust
  • overstrekken
  • slaapproblemen
  • voorkeurshouding, scheve houding
  • KISS-syndroom
  • zuigproblemen
  • winderigheid

Tevens heb ik goede contacten met baby consulent Amstelveen. Haar naam is Mariëtte Bosman  en zij is een gespecialiseerd verpleegkundige. Zij heeft veel ervaring met baby’s en is opgeleid om uiteenlopende vragen over baby’s te beantwoorden. Zij is is bereikbaar onder www.babyconsulentamstelveen.nl. Tevens werkt zij in ziekenhuis Amstelland en dit  zorgt er ook voor dat de lijnen kort zijn om te overleggen met bijvoorbeeld een kinderarts.

Ook werk ik samen met lactatiedeskundige Nienke van den Ende.  Zij werkt als gespecialiseerd verpleegkundige in OLVG West. Zij is te bereiken onder www.nienkelactatiedeskundige.nl.

Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkelingen door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal verloopt de ontwikkeling  goed maar soms verloopt het niet optimaal door allerlei oorzaken. Zo kunnen kinderen door infecties en allergieën, een operatie of zelfs door bijvoorbeeld duimzuigen, allerlei bewegingsverliezen of letsels oplopen. Met als gevolg dat dit hun ontwikkeling (negatief) kan beïnvloeden. Dan kan een osteopathische behandeling vaak helpen door de bewegingsbeperkingen en de spanningen weg te nemen waardoor het kind zich weer lekker in zijn vel gaat voelen.

Er zijn verschillende klachten waarbij een osteopaat kan helpen; bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, obstipatie, keel-neus en oorproblemen, eczeem en allergieën. Ook bij kinderen met motorische ontwikkelingsproblemen en gedrag- en leer problemen kan osteopathie vaak een positieve bijdrage leveren.

Kinderen tot jongvolwassenen

Ieder kind is uniek!

Het lichaam functioneert als een geheel. Als er problemen optreden in een van de systemen van de ontwikkeling kan dit invloed hebben op de totale ontwikkeling van het kind. Daarom vraagt ieder kind om een eigen en unieke benadering en behandeling. Een osteopathische behandeling voor een baby of kind bestaat uit zachte mobiliserende technieken die door de kinderen over het algemeen als prettig worden ervaren.

Indicaties kinderen tot jongvolwassenen:

  • allergieën
  • astma
  • buikpijnen
  • concentratieproblemen
  • eczeem
  • kaakproblemen
  • motorische achterstand
  • bedplassen
  • obstipatie
  • hoofdpijn
  • gewrichtspijn
  • groeipijn
  • gedrags- en leerproblemen zoals hyperactiviteit, ADHD, ADD, dyslexie, dysplasie
  • keel, neus en oorproblemen
  • terugkerende oorontstekingen
  • scoliose (schreve rug)
  • sportblessures
  • enzovoort

Behandeling

De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, vindt een uitgebreide intake plaats. Hierbij worden vragen gesteld over de klachten en ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten van uw baby of kind. Daarna volgt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek van uw baby of kind.
De intake, het onderzoek en de behandeling zijn specifiek afgestemd op de ontwikkelingsfase en de gevoeligheid van uw kind. Er wordt naar elk kind individueel gekeken naar wat het aan kan en nodig heeft. Aan het einde van de intake en het lichamelijk onderzoek worden de bevindingen met u en uw kind besproken. Bij de behandeling van kinderen zal de osteopaat zeer zachte technieken gebruiken om het lichaam te ontspannen en zo mobiliteitsverlies op te heffen.
De osteopaat kan u ook doorverwijzen indien daar aanleiding voor is. Het behandelplan wordt opgesteld waarna de behandeling kan beginnen. De periode tussen de behandelingen varieert van één tot enkele weken. Zo krijgt het zelfherstellend vermogen van het lichaam de tijd om tot een nieuw evenwicht te komen.
Een goede voorbereiding

Het is belangrijk dat uw baby of kind op zijn/ haar gemak is en gerustgesteld wordt voor en tijdens de behandeling.
Wij adviseren wanneer u met uw baby of kindje komt, een favoriet speentje, knuffeltje mee te nemen. Daarnaast raad ik u aan om een reserve luier en evt. flesje voeding mee te nemen. Baby’s laten zich vaak prima behandelen tijdens het drinken van de fles of aan de borst.
Daarnaast kunt u bijdragen een een rustige behandeling door van te voren uw kind te vertellen en te
laten voelen dat de osteopaat de voetjes, de knieën, het bekken, de handen, de armen, het nekje en hoofdje zal aanraken. En dat dit geen pijn zal doen.